Ιδιαίτερης πολιτικής βαρύτητας είναι η σημερινή επίσκεψη του πθ στο Ισραήλ. Εν τέλει ο Μητσοτάκης συναντάται με τον Νετανιάχου κι όχι με τον Ερντογαν, όπως θα ήθελαν οι εγχώριοι κατευναστές σύμβουλοι του ΕΛΙΑΜΕΠ και οι υποστηρικτές της Χαμάς. Η επίσκεψη στο Ισραήλ γίνεται στο πλαίσιο του όψιμου ενδιαφέροντος του Αμερικάνικου ενεργειακού κολοσσού Chevron να προβεί σε έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Το ενδιαφέρον της Chevron, μετά την ενεργοποίηση και της Exon Mobil νοτίως της Πελοποννήσου, αποτελεί ένδειξη αξιοποίησης κοιτασμάτων μεγάλης αξίας που θα καταστίσουν την χώρα σημαντικό ενεργειακό παίχτη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο συνδυασμός δε με τα αντίστοιχα κοιτάσματα της Κύπρου επαναφέρει με ιδιαίτερες αξιώσεις την κατασκευή του East Med, καθιστώντας τον δυνητικά οικονομικά βιώσιμο. Το Ισραήλ παρέχει το πλαίσιο εγγυήσεων για την προώθηση των ενεργειακών διασυνδέσεων, του ηλεκτρικού καλωδίου περιλαμβανομένου, μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, παρακάμπτοντας αντίστοιχες χαράξεις διαμέσου της Τουρκίας. Ασκεί δε καταλυτική επιρροή στην νέα Αμερικανική διοίκηση η οποία θέτει σε προτεραιότητα την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κατά την προσφιλή ρήση του νέου Αμερικανού Προέδρου, «Drill Baby Drill». Σπρωγμένη από την συγκυρία η Ελληνική Κυβέρνηση επανακάμπτει στα μεγάλα ενεργειακά project μετά από 10 χρόνια αδράνειας, είτε λόγω των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης Τσίπρα -Καμμένου είτε μονομερούς ευθυγράμμισης με την Γερμανικής εμπνεύσεως Πράσινη Μετάβαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί η συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση κατά 1δις των εισαγωγών ενέργειας καθώς και συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Όμως το πιο σημαντικό στην εξέλιξη αυτή αποτελεί η γεωπολιτική διάσταση δεδομένου ότι η επιλογή των θαλάσσιων οικοπέδων από την Chevron καταργεί εν τοις πράγμασι το Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο, αναγκάζοντας την Λιβύη ν αποδεχθεί την μέση γραμμή της οριοθέτησης με την Ελληνική ΑΟΖ.
Προϋπόθεση για την ηγεμονία της Τουρκίας σ αυτόν τον αιώνα αποτελεί η πρόσβαση της σε ενεργειακά κοιτάσματα, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της υψηλής ενεργειακής της εξάρτησης. Δύο είναι τα σημαντικότερα ενεργειακά πεδία: το Βόρειο Ιράκ κι η Μεσόγειος. Το πρώτο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων, στο δεύτερο φαίνεται να παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ελληνισμός με την στήριξη Ισραήλ και ΗΠΑ. Η εμπορική αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Μεσόγειο υποκαθιστά επίσης de facto την Ρωσική ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου που προωθούνταν μέσω Γερμανίας πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επαναφέρεται από την Ρωσόφιλη αντιπολίτευση του AfD.
Σε αναμονή των αντιδράσεων στο πεδίο αλλά και των υβριδικών επιχειρήσεων που θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Καθόλου τυχαίο που ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης (αριστερής και ακροδεξιάς προέλευσης) αλλά και της εγχώριας εφοπλιστικής ολιγαρχίας, συνδεδεμένων με τα Ευρασιανικά συμφέροντα, παρουσιάζει εμμονικά την εικόνα ενός απονομιμοποιημένου πθ που ενέχεται σε ποινικά αδικήματα.
Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΑΡΔΗΝ 30.03.2025
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου