Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Κάλιο αργά παρά ποτέ….

Η πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού  για επιτάχυνση των ερευνών υδρογονανθράκων με ορίζοντα εξόρυξης το 2023 είναι στη σωστή κατεύθυνση εφόσον ολοκληρωθεί. Η ευθυγράμμιση του, όλο το προηγούμενο διάστημα,  με την Ευρωπαϊκή στρατηγική της πράσινης μετάβασης σε συνδυασμό με τον κορονωιό, οδήγησε τη χώρα σε πλήρη ενεργειακή εξάρτηση. Φτάσαμε να εισάγουμε το 82% των αναγκών μας-με το μεγαλύτερο μέρος να διέρχεται μέσω αγωγών από Τουρκία- ενώ  το 40% του φ.α και το 26% του πετρελαίου προέρχονται  από την Ρωσία! 

 

Η Ευρώπη υπέστη τα επίχειρα των  επιλογών της Καγκελαρίου Μέρκελ να καταστήσει την Γερμανία κόμβο διάθεσης του εισαγόμενου Ρωσικού φυσικού αερίου, επεκτείνοντας παράλληλα τις εξαγωγές πράσινης τεχνολογίας,  χωρίς προηγούμενα να έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές τεχνολογίες αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. Έπρεπε να γίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και να ανασταλεί η λειτουργία του Γερμανικού αγωγού NORDSTREAMII για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της Ευρωπαϊκής εξάρτησης από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων αποτελούν τον κύριο χρηματοδότη του Πούτιν για την εγκληματική εισβολή στην Ουκρανία. Ο  άμεσος κίνδυνος διακοπής της ροής του Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η ανακατεύθυνση του προς την Ασία, στο πλαίσιο της Ρωσικής ευρασιανικής στροφής ,  απειλεί άμεσα  με ενεργειακές ελλείψεις και θέτει επί τάπητος την άμεση απεξάρτηση από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Η υπόσχεση Μπάιντεν για παροχή Αμερικανικού LNGτης τάξεων των 15 bcm ετησίως σε συνδυασμό με κάποιες ποσότητες από το  Κατάρ και την Αλγερία, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα 220 bcm εισαγόμενου Ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ το υψηλότερο κόστος θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των Ασιατικών χωρών και θα επιτείνει το κύμα της ακρίβειας.

Αυτά τα δεδομένα επαναφέρουν στην επικαιρότητα την σημασία των Ελληνικών και των Κυπριακών κοιτασμάτων,καθιστώντας εν δυνάμει οικονομικά βιώσιμη την λειτουργία του EastMed. Με εκτιμώμενη εμπορικά εκμεταλλεύσιμη ποσότητα κοιτασμάτων  της τάξεως των 600 bcm και με ετήσιες ανάγκες στα 5,5, η χώρα καθίσταται αυτόνομη ενεργειακά και με δυνατότητες εξαγωγών  που θα αναβαθμίσουν το γεωπολιτικό της  εκτόπισμα. Ειδικότερα για τον EastMed θα πρέπει με την άμεση ολοκλήρωση των σεισμογραφικών ερευνών και την ακριβή εκτίμηση των εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων να κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδότησης στις Βρυξέλλες και να προχωρήσει η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου. Παράλληλα, με την βοήθεια της Ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις μέρους της Αμερικανικής γραφειοκρατίας η οποία επιδιώκει την χάραξη νέων αγωγών από την Ν Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας –όπως εκφράστηκε από την Κα Νούλαντ στο πρόσφατο ταξίδι της-, υπενθυμίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ν Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ζήτημα τήρησης της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και προϋποθέτει αυξημένες αρμοδιότητες και στελέχωση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών  τους οποίους θα πρέπει να συνδράμουν οι οικολογικές οργανώσεις κι όχι να γίνονται ενεργούμενα  πολιτικών ομάδων  που λειτουργούν ως

δούρειοι ίπποι Ρωσικών, Τουρκικών ή Αμερικανικών συμφερόντων, συντηρώντας την ενεργειακή εξάρτηση. 

Παράλληλα με την βραχυπρόθεσμη λειτουργία  των  λιγνιτικών μονάδων για την κάλυψη των ελλείψεων θα πρέπει να προχωρήσει η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών, της γεωθερμίας, των μικρών υδροηλεκτρικών και της ενεργειακής εξοικονόμησης μέσω γενναίων δημοσίων επενδύσεων για την εγχώρια παραγωγή πράσινης τεχνολογίας και την εκτεταμένη εφαρμογή τους σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και δημόσια κτήρια.


 16.04.22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βόρεια Συρία, Τουρκικός Εθνικός όρκος…

Η αποδυνάμωση της Χεζμπολά, μετά τις Ισραηλινές επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο καθώς και του Ρωσικού παράγοντα λόγω του μετώπου της Ουκρανίας, ε...