Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Μικρά αγροκτήματα και κορονοιός

 






Tα οικογενειακά, μικρής κλίμακας, αγροκτήματα θα έπρεπε ν αποτελούν βασικό πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης διότι μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην διασφάλιση βασικών διατροφικών αναγκών, στην συμπλήρωση του εισοδήματος των χαμηλο-συνταξιούχων του ΟΓΑ, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ιστορικής συνέχειας του κάθε τόπου. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης  επιβαρύνθηκαν με υπέρμετρη φορολογία που σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών οδηγήθηκαν σε απαξίωση με συνέπεια την ερήμωση της περιφέρειας. Σήμερα ένα μέρος αυτών συντηρούνται μετά κόπων και βασάνων από υπέργηρους η πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές μαζί με σπίτια σε αλλοδαπούς (κυρίως Αλβανούς) η πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την διασφάλιση της μόνιμης εγκατάστασης των πρόσφατα μαζικά αφιχθέντων  μεταναστών, αλλοιώνοντας στο άμεσο μέλλον την πληθυσμιακή σύνθεση πολλών χωριών στην περιφέρεια.

Οι Δήμοι που ορθώς διεκδικούν την μεταφορά των πόρων του ΕΝΦΙΑ, πρέπει να αναλάβουν άμεση πρωτοβουλία για την διατήρηση και αξιοποίηση αυτού του τοπικού κεφαλαίου. Σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες η τους κληρονόμους θα μπορούσαν να προβούν σε μακροχρόνια υπενοικίαση και σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους η συνεργατικά σχήματα ανέργων να δώσουν μια νέα και ουσιαστική ώθηση στον αγροτουρισμό και στον πολιτιστικό τουρισμό. Εργασίες όπως το ξεχορτάριασμα, το πότισμα, η συγκομιδή, η συντήρηση των τοπικών δικτύων κλπ  θα μπορούσαν να έχουν ως  αντάλλαγμα την φτηνή διαμονή και την γνωριμία των επισκεπτών με τα πολιτιστικά και ιστορικά κοιτάσματα του κάθε τόπου. Τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά εστίασης  θα έπρεπε πρωτίστως να καλύπτουν τις ανάγκες τους από τα  παραγόμενα προϊόντα του τόπου τους ενισχύοντας τα τοπικά δίκτυα διανομής έναντι των διεθνών. Από το ακριτικό Καστελόριζο μέχρι την ορεινή Ήπειρο η τόνωση της επισκεψιμότητας και της τοπικής παραγωγής θα αποτελούσε κίνητρο για την μονιμότερη εγκατάσταση εγχώριου αστικού πληθυσμού που θα οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο εφόσον διατηρηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονωιού.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μόλις στα 104,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή καταλυμάτων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.τ.λ) στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, έναντι εσόδων 1,846 δισ. του δεύτερου τριμήνου του 2019. Αντίστοιχα στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 592 εκατ ευρώ, σημειώνοντας μείωση 59,% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 1.446 δις ευρώ.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να συνειδητοποιήσει τα επικείμενα αδιέξοδα του κοινωνικού κράτους  και κατ επέκταση των εναπομεινάντων μεσαίων στρώματα τον ερχόμενο χειμώνα και άρα την ανάγκη ριζικών μετασχηματισμών που απαιτούνται για την συλλογική μας επιβίωση και την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Η ενδυνάμωση των συντελεστών αυτάρκειας των τοπικών κοινωνιών  θα έπρεπε να αποτελεί την βασική πολιτική στόχευση για το νέο οικονομικό μοντέλο, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους όποιους  πόρους εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...