1,
Κε Jean Louis να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα . είστε μέλος της Γαλλικής Οργάνωσης MNCP ( Mouvement National des Chomeurs et Precaires). Πείτε μας κάποια λόγια για την Οργάνωση σας
Ευχαριστώ κατ αρχήν για την πρόσκληση σας να μιλήσω στην Ελλάδα σ ένα συνέδριο που αφορά στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας . Επιτρέψτε μου κατ αρχήν να κάνω έναν διαχωρισμό . Εμείς στην Γαλλία με τον όρο Κοινωνική Οικονομία περιγράφουμε δραστηριότητες που αναπτύσσονται από στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων (Κοινωνικοί επιστήμονες , κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ), των περιφερειών κοκ στο πλαίσιο υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων . Αυτό στο οποίο θ αναφερθώ εγώ και που αναπτύσσει το Κίνημα μου είναι η Αλληλέγγυα Οικονομία η οποία διαφοροποιείται σαφώς από την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα . Το Κίνημα που εκπροσωπώ εδώ σήμερα είναι το Εθνικό Κίνημα των Ανέργων και των Ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάθε είδους Αποκλεισμό . Δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80 βασισμένο στην διακήρυξη του θεωρητικού Maurice Pagat για την ανάγκη ανάπτυξης αλληλέγγυων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα το Κίνημα μας αποτελείται από 40 Ενώσεις που αναπτύσσονται σε 18 Διοικητικές περιφέρειες στην Γαλλία ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη ξεπερνούν τους 60.000 εκ των οποίων το 70% είναι άνεργοι και εθελοντές .
Εσείς πως ενταχθήκατε στο MNCP ;
Έως το 2001 εργαζόμουν στην Πολυεθνική Εταιρεία MULINEX –ηλεκτρικά ήδη- οπότε η εταιρεία έκλεισε για να μετ-εγκατασταθεί στην Αν Ευρώπη και να μειώσει έτσι τα λειτουργικά της κόστη . Πάνω από 7.000 άνθρωποι μείναμε τότε άνεργοι . Εγώ εργαζόμουν ως υπεύθυνος στο τμήμα διαχείρισης και ελέγχου των περιβαλλοντικών τεχνολογιών της εταιρίας . Στα 46 μου βρέθηκα άνεργος με πολλές υποχρεώσεις αλλά δεν το έβαλα κάτω . Εντάχθηκα στην Οργάνωση του MNCP στην Κάτω Νορμανδία .
Αντιλαμβάνομαι την μεγάλη δυσκολία σ αυτή την φάση της ζωής σας ....
Κατ αρχήν πρέπει να σας εξομολογηθώ πως ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στις προσωπικές μου σχέσεις, στην οικογενειακή μου ισορροπία , στον ψυχισμό μου. Το σύνηθες όταν κάποιος μένει άνεργος ή αντιμετωπίζει μια δυσκολία τέτοιου τύπου είναι να κλείνεται στον εαυτό του και να θεωρεί πως είναι δικό του πρόβλημα . Δυστυχώς είναι μια μορφή σκέψης που μας επιβάλλεται από το φιλελεύθερο οικονομικό πρότυπο σύμφωνα με το οποίο η οικονομία είναι πάνω από όλα ενώ ο άνθρωπος πρέπει απλά να προσαρμόζεται και αν δεν μπορεί τότε έχει αυτός το πρόβλημα . Ξέρετε εξοργίζομαι όταν ακούω πολλές φορές σήμερα τον Πρόεδρο Σαρκοζί να μιλάει τόσο απαξιωτικά για τους ανέργους και να θεωρεί πως οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση τους ! Όμως σύμφωνα και με επίσημες εκθέσεις του Υπ. Εργασίας της Γαλλίας έχουμε στην χώρα 7 εκατ φτωχούς που εργάζονται. Άρα λοιπόν για πολύ κόσμο ακόμα κι αν βρει δουλειά δεν σημαίνει πως λύνει το πρόβλημα της επιβίωσης .
Ναι ούτως ή άλλως νομιμοποιούν πλέον και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας θεωρώντας πω έτσι θ αντιμετωπίσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη !
Ακριβώς την ιδία στιγμή που στην περίοδο που ονομάστηκε παγκοσμιοποίηση από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 70, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν εκτοξευτεί. Καμία απ αυτές δεν πληρώνει το κοινωνικό η το οικολογικό κόστος που δημιουργεί. Αυτά όπως μας λένε οι φιλελεύθεροι θεωρητικοί πρέπει να πληρωθούν από όλους τους πολίτες μέσω της φορολογίας από την οποία βεβαίως εξαιρούνται ως επι το πλείστον οι πλούσιοι για να μην τους αποθαρρύνουμε από τις επενδύσεις! Διπλή αδικία δηλαδή
Τι ακριβώς κάνατε στην Οργάνωση αυτή ; Πως σας βοήθησε πρακτικά στο πρόβλημα σας;
Στην οργάνωση μαθαίνουμε κατ αρχήν να δημιουργούμε ανθρώπινες σχέσεις με ισοτιμία και ειλικρίνεια –κάτι δλδ που ξε-μαθαίνουμε μέσα στην λειτουργία της αγοράς – Στο πλαίσιο της Ένωσης μας για παράδειγμα έχουμε δημιουργήσει ένα «σπίτι ανέργων» στην λειτουργία του οποίου έχουμε μάθει να λειτουργούμε όλοι ισότιμα . Στο σπίτι δουλεύουν 4 άτομα με σύμβαση αορίστου χρόνου ενώ έχουμε 700 περίπου εθελοντές . Στο σπίτι υποδεχόμαστε τους ανέργους και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο για την επιστροφή του καθενός στην αγορά εργασίας . Για παράδειγμα πραγματοποιούνται από τα μέλη μας προγράμματα συμβουλευτικής η ψυχολογικής στήριξης και ανάλογα με τις δεξιότητες και τα ταλέντα των ανθρώπων πραγματοποιούνται σεμινάρια υπό την μορφή εργαστηρίων για μαγειρική, μοδιστρική, κηποτεχνική κοκ. Σ αυτά φροντίζουμε να συμμετέχουν και άνθρωποι από την τοπική κοινότητα προκειμένου να εμπλουτιστούν και από τις εμπειρίες της καθημερινότητας των ανθρώπων αλλά και να σπάσουν τα στερεότυπα που θέλουν τους άνεργους ή τους κοινωνικά αποκλεισμένους ως μια ειδική κατηγορία που το μόνο που έχει να κάνει είναι να ψάχνει για δουλειά .
Επιπλέον έχουμε συστήσει μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν δικηγόροι , δημοσιογράφοι , γιατροί κλπ οι οποίοι ενημερώνουν τους ανέργους σε εβδομαδιαία βάση για τα δικαιώματα τους στην στέγαση, στην υγεία , στις μεταφορές, στα επιδόματα , στην εξασφάλιση τροφής κοκ. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην στέγαση γιατί θεωρούμε πως η έλλειψη της καταδικάζει τον άνεργο στην ανωνυμία –τον καθιστά μηδενικό- για τις κρατικές υπηρεσίες άρα δεν έχει καθόλου δικαιώματα .
Βεβαίως πέρα από την δουλειά με τον κάθε άνθρωπο το MNCP διοργανώνει συνεχείς καμπάνιες ενώ αποτελεί λόμπυ πίεσης προς την πολιτική εξουσία προκειμένου να διασφαλίσει στην πράξη τα δικαιώματα των ανέργων όπως πχ στην ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού , ή για την εξασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
….Κάτι που δεν έχουμε ακόμα θεσμοθετήσει στην Ελλάδα…… Φαντάζομαι όμως πως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό της επανένταξης τους στην αγορά εργασίας .
Είναι αλήθεια αν σκεφτεί κάποιος ότι κάθε χρόνο 12.000 άτομα προσέρχονται στις ενώσεις μας για να βρουν υποστήριξη . Το βασικό πεδίο μέσα από το οποίο προσπαθούμε να επαν-εντάξουμε ανθρώπους στην αγορά εργασίας είναι αυτό της αλληλέγγυας οικονομίας . Η οργάνωση μας έχει εκδώσει το 2001 μια Χάρτα γι αυτό το μοντέλο οικονομίας που βασίζεται στις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης, βάση των οποίων επιχειρούμε σε τοπική κλίμακα να συνδυάσουμε την οικονομική βιωσιμότητα με την προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη των ανθρώπων ανάλογα με τις κλίσεις τα ενδιαφέροντα και την κουλτούρα του
Πως διαφοροποιούνται οι επιχειρηματικές αυτές πρωτοβουλίες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα ;
Βασικά στηρίζονται στις αρχές των συνεταιρισμών όπου ο κάθε εργαζόμενος είναι και μέτοχος της επιχείρησης, κατέχει 1 ψήφο άσχετα με την συνεισφορά του στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης . Το 51% των μετοχών τουλάχιστον είναι των εργαζομένων σ αυτή ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν με maximum 30% των μετοχών . Οι αποφάσεις παίρνονται από αιρετό και εναλλασσόμενο διοικητικό συμβούλιο –όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας - ενώ οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της επιχείρησης λαμβάνονται από την γενική συνέλευση των εργαζομένων . Το 70% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης επαν-επενδύεται σ αυτή.
Θέλετε να μου αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της αλληλέγγυας οικονομίας ;
Αυτή την περίοδο έχουμε σε εξέλιξη το πρόγραμμα SEVE όπου τα αρχικά προκύπτουν από : την Αλληλεγγύη , το Περιβάλλον , την Αξιοποίηση και την Απασχόληση . Σκοπός του προγράμματος μας, που αναπτύσσεται στην περιοχή της Νότιας Νορμανδίας, είναι η συλλογή και η αξιοποίηση οργανικών λυμάτων που προέρχονται από την αγροτική παραγωγή και τις ιχθυοκαλλιέργειες . Τα οργανικά λύματα αφού αξιολογηθούν συλλέγονται και κομποστοποιούνται . Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι οργανικό λίπασμα το οποίο το διαθέτουμε για τις ανάγκες της τοπικής αγροτικής παραγωγής και βιο-αέριο από το οποίο παράγεται :ηλεκτρική ενέργεια την οποία διαθέτουμε στην EDF (την Γαλλική ΔΕΗ) με την οποία έχουμε κλείσει συμφωνία για 15 χρόνια και θερμότητα με την οποία θερμαίνουμε τα δημόσια κτίρια και τα νοικοκυριά της περιοχής μας .
Είναι βιώσιμη μια τέτοια επιχείρηση σήμερα ;
Από την μέχρι τώρα λειτουργία της μονάδες υπολογίζουμε περίπου 26 χιλ τόνους λίπασμα υψηλής ποιότητας το χρόνο . Επιπλέον παράγονται 4,5 εκατ κυβικά μέτρα Βιο-αερίου το οποίο με την σειρά του μας δίνει περίπου 10 ΜWh ηλεκτρική ενέργεια και 12,5 MWh θερμικής ενέργειας .
Η απόσβεση της επένδυσης γίνεται μόλις σε 3 χρόνια . Η επιχείρηση μας εντάσεται στο στόχο της Κοινωνικής Ένταξης σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Τρίτου Τομέα στην Γαλλία
Με το πρόγραμμα αυτό έχουμε δημιουργήσει περίπου 20 θέσεις μόνιμης εργασίας στις οποίες απασχολούνται άνεργοι της MULINEX ένας εκ των οποίων είμαι εγώ.
Νομίζω πως το παράδειγμα σας είναι αρκετά ελπιδοφόρο σε μια περίοδο κρίσης της παγκοσμιοποίησης , συνεχούς αύξησης της τιμής του πετρελαίου και πολλαπλών αδιεξόδων στην αγροτική μονοκαλλιέργεια. Στην Ελλάδα κάνουμε μια προσπάθεια αυτή την περίοδο να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και να διαμορφώσουμε στην πράξη ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο κυρίως για την ελληνική ύπαιθρο . Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με την Οργάνωση σας και η διάχυση της εμπειρίας σας θα ήταν καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια μας αυτή .
Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω και να πω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χάσουν το θάρρος τους και την πίστη τους σ ένα κόσμο που ο άνθρωπος και η φύση θα ξαναγίνουν το επίκεντρο της Ιστορίας και όχι η οικονομία και το εμπόρευμα όπως συμβαίνει στις δυτικές κοινωνίες σήμερα
Σας ευχαριστώ. Καλή επιστροφή
Ευχαριστώ κατ αρχήν για την πρόσκληση σας να μιλήσω στην Ελλάδα σ ένα συνέδριο που αφορά στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας . Επιτρέψτε μου κατ αρχήν να κάνω έναν διαχωρισμό . Εμείς στην Γαλλία με τον όρο Κοινωνική Οικονομία περιγράφουμε δραστηριότητες που αναπτύσσονται από στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων (Κοινωνικοί επιστήμονες , κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ), των περιφερειών κοκ στο πλαίσιο υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων . Αυτό στο οποίο θ αναφερθώ εγώ και που αναπτύσσει το Κίνημα μου είναι η Αλληλέγγυα Οικονομία η οποία διαφοροποιείται σαφώς από την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα . Το Κίνημα που εκπροσωπώ εδώ σήμερα είναι το Εθνικό Κίνημα των Ανέργων και των Ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάθε είδους Αποκλεισμό . Δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80 βασισμένο στην διακήρυξη του θεωρητικού Maurice Pagat για την ανάγκη ανάπτυξης αλληλέγγυων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κοινωνικό αποκλεισμό σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα το Κίνημα μας αποτελείται από 40 Ενώσεις που αναπτύσσονται σε 18 Διοικητικές περιφέρειες στην Γαλλία ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη ξεπερνούν τους 60.000 εκ των οποίων το 70% είναι άνεργοι και εθελοντές .
Εσείς πως ενταχθήκατε στο MNCP ;
Έως το 2001 εργαζόμουν στην Πολυεθνική Εταιρεία MULINEX –ηλεκτρικά ήδη- οπότε η εταιρεία έκλεισε για να μετ-εγκατασταθεί στην Αν Ευρώπη και να μειώσει έτσι τα λειτουργικά της κόστη . Πάνω από 7.000 άνθρωποι μείναμε τότε άνεργοι . Εγώ εργαζόμουν ως υπεύθυνος στο τμήμα διαχείρισης και ελέγχου των περιβαλλοντικών τεχνολογιών της εταιρίας . Στα 46 μου βρέθηκα άνεργος με πολλές υποχρεώσεις αλλά δεν το έβαλα κάτω . Εντάχθηκα στην Οργάνωση του MNCP στην Κάτω Νορμανδία .
Αντιλαμβάνομαι την μεγάλη δυσκολία σ αυτή την φάση της ζωής σας ....
Κατ αρχήν πρέπει να σας εξομολογηθώ πως ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στις προσωπικές μου σχέσεις, στην οικογενειακή μου ισορροπία , στον ψυχισμό μου. Το σύνηθες όταν κάποιος μένει άνεργος ή αντιμετωπίζει μια δυσκολία τέτοιου τύπου είναι να κλείνεται στον εαυτό του και να θεωρεί πως είναι δικό του πρόβλημα . Δυστυχώς είναι μια μορφή σκέψης που μας επιβάλλεται από το φιλελεύθερο οικονομικό πρότυπο σύμφωνα με το οποίο η οικονομία είναι πάνω από όλα ενώ ο άνθρωπος πρέπει απλά να προσαρμόζεται και αν δεν μπορεί τότε έχει αυτός το πρόβλημα . Ξέρετε εξοργίζομαι όταν ακούω πολλές φορές σήμερα τον Πρόεδρο Σαρκοζί να μιλάει τόσο απαξιωτικά για τους ανέργους και να θεωρεί πως οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση τους ! Όμως σύμφωνα και με επίσημες εκθέσεις του Υπ. Εργασίας της Γαλλίας έχουμε στην χώρα 7 εκατ φτωχούς που εργάζονται. Άρα λοιπόν για πολύ κόσμο ακόμα κι αν βρει δουλειά δεν σημαίνει πως λύνει το πρόβλημα της επιβίωσης .
Ναι ούτως ή άλλως νομιμοποιούν πλέον και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας θεωρώντας πω έτσι θ αντιμετωπίσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη !
Ακριβώς την ιδία στιγμή που στην περίοδο που ονομάστηκε παγκοσμιοποίηση από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 70, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν εκτοξευτεί. Καμία απ αυτές δεν πληρώνει το κοινωνικό η το οικολογικό κόστος που δημιουργεί. Αυτά όπως μας λένε οι φιλελεύθεροι θεωρητικοί πρέπει να πληρωθούν από όλους τους πολίτες μέσω της φορολογίας από την οποία βεβαίως εξαιρούνται ως επι το πλείστον οι πλούσιοι για να μην τους αποθαρρύνουμε από τις επενδύσεις! Διπλή αδικία δηλαδή
Τι ακριβώς κάνατε στην Οργάνωση αυτή ; Πως σας βοήθησε πρακτικά στο πρόβλημα σας;
Στην οργάνωση μαθαίνουμε κατ αρχήν να δημιουργούμε ανθρώπινες σχέσεις με ισοτιμία και ειλικρίνεια –κάτι δλδ που ξε-μαθαίνουμε μέσα στην λειτουργία της αγοράς – Στο πλαίσιο της Ένωσης μας για παράδειγμα έχουμε δημιουργήσει ένα «σπίτι ανέργων» στην λειτουργία του οποίου έχουμε μάθει να λειτουργούμε όλοι ισότιμα . Στο σπίτι δουλεύουν 4 άτομα με σύμβαση αορίστου χρόνου ενώ έχουμε 700 περίπου εθελοντές . Στο σπίτι υποδεχόμαστε τους ανέργους και εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο για την επιστροφή του καθενός στην αγορά εργασίας . Για παράδειγμα πραγματοποιούνται από τα μέλη μας προγράμματα συμβουλευτικής η ψυχολογικής στήριξης και ανάλογα με τις δεξιότητες και τα ταλέντα των ανθρώπων πραγματοποιούνται σεμινάρια υπό την μορφή εργαστηρίων για μαγειρική, μοδιστρική, κηποτεχνική κοκ. Σ αυτά φροντίζουμε να συμμετέχουν και άνθρωποι από την τοπική κοινότητα προκειμένου να εμπλουτιστούν και από τις εμπειρίες της καθημερινότητας των ανθρώπων αλλά και να σπάσουν τα στερεότυπα που θέλουν τους άνεργους ή τους κοινωνικά αποκλεισμένους ως μια ειδική κατηγορία που το μόνο που έχει να κάνει είναι να ψάχνει για δουλειά .
Επιπλέον έχουμε συστήσει μια επιτροπή στην οποία συμμετέχουν δικηγόροι , δημοσιογράφοι , γιατροί κλπ οι οποίοι ενημερώνουν τους ανέργους σε εβδομαδιαία βάση για τα δικαιώματα τους στην στέγαση, στην υγεία , στις μεταφορές, στα επιδόματα , στην εξασφάλιση τροφής κοκ. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην στέγαση γιατί θεωρούμε πως η έλλειψη της καταδικάζει τον άνεργο στην ανωνυμία –τον καθιστά μηδενικό- για τις κρατικές υπηρεσίες άρα δεν έχει καθόλου δικαιώματα .
Βεβαίως πέρα από την δουλειά με τον κάθε άνθρωπο το MNCP διοργανώνει συνεχείς καμπάνιες ενώ αποτελεί λόμπυ πίεσης προς την πολιτική εξουσία προκειμένου να διασφαλίσει στην πράξη τα δικαιώματα των ανέργων όπως πχ στην ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού , ή για την εξασφάλιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
….Κάτι που δεν έχουμε ακόμα θεσμοθετήσει στην Ελλάδα…… Φαντάζομαι όμως πως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό της επανένταξης τους στην αγορά εργασίας .
Είναι αλήθεια αν σκεφτεί κάποιος ότι κάθε χρόνο 12.000 άτομα προσέρχονται στις ενώσεις μας για να βρουν υποστήριξη . Το βασικό πεδίο μέσα από το οποίο προσπαθούμε να επαν-εντάξουμε ανθρώπους στην αγορά εργασίας είναι αυτό της αλληλέγγυας οικονομίας . Η οργάνωση μας έχει εκδώσει το 2001 μια Χάρτα γι αυτό το μοντέλο οικονομίας που βασίζεται στις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης, βάση των οποίων επιχειρούμε σε τοπική κλίμακα να συνδυάσουμε την οικονομική βιωσιμότητα με την προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη των ανθρώπων ανάλογα με τις κλίσεις τα ενδιαφέροντα και την κουλτούρα του
Πως διαφοροποιούνται οι επιχειρηματικές αυτές πρωτοβουλίες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα ;
Βασικά στηρίζονται στις αρχές των συνεταιρισμών όπου ο κάθε εργαζόμενος είναι και μέτοχος της επιχείρησης, κατέχει 1 ψήφο άσχετα με την συνεισφορά του στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης . Το 51% των μετοχών τουλάχιστον είναι των εργαζομένων σ αυτή ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν με maximum 30% των μετοχών . Οι αποφάσεις παίρνονται από αιρετό και εναλλασσόμενο διοικητικό συμβούλιο –όπως προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας - ενώ οι κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της επιχείρησης λαμβάνονται από την γενική συνέλευση των εργαζομένων . Το 70% του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης επαν-επενδύεται σ αυτή.
Θέλετε να μου αναφέρεται κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της αλληλέγγυας οικονομίας ;
Αυτή την περίοδο έχουμε σε εξέλιξη το πρόγραμμα SEVE όπου τα αρχικά προκύπτουν από : την Αλληλεγγύη , το Περιβάλλον , την Αξιοποίηση και την Απασχόληση . Σκοπός του προγράμματος μας, που αναπτύσσεται στην περιοχή της Νότιας Νορμανδίας, είναι η συλλογή και η αξιοποίηση οργανικών λυμάτων που προέρχονται από την αγροτική παραγωγή και τις ιχθυοκαλλιέργειες . Τα οργανικά λύματα αφού αξιολογηθούν συλλέγονται και κομποστοποιούνται . Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι οργανικό λίπασμα το οποίο το διαθέτουμε για τις ανάγκες της τοπικής αγροτικής παραγωγής και βιο-αέριο από το οποίο παράγεται :ηλεκτρική ενέργεια την οποία διαθέτουμε στην EDF (την Γαλλική ΔΕΗ) με την οποία έχουμε κλείσει συμφωνία για 15 χρόνια και θερμότητα με την οποία θερμαίνουμε τα δημόσια κτίρια και τα νοικοκυριά της περιοχής μας .
Είναι βιώσιμη μια τέτοια επιχείρηση σήμερα ;
Από την μέχρι τώρα λειτουργία της μονάδες υπολογίζουμε περίπου 26 χιλ τόνους λίπασμα υψηλής ποιότητας το χρόνο . Επιπλέον παράγονται 4,5 εκατ κυβικά μέτρα Βιο-αερίου το οποίο με την σειρά του μας δίνει περίπου 10 ΜWh ηλεκτρική ενέργεια και 12,5 MWh θερμικής ενέργειας .
Η απόσβεση της επένδυσης γίνεται μόλις σε 3 χρόνια . Η επιχείρηση μας εντάσεται στο στόχο της Κοινωνικής Ένταξης σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Τρίτου Τομέα στην Γαλλία
Με το πρόγραμμα αυτό έχουμε δημιουργήσει περίπου 20 θέσεις μόνιμης εργασίας στις οποίες απασχολούνται άνεργοι της MULINEX ένας εκ των οποίων είμαι εγώ.
Νομίζω πως το παράδειγμα σας είναι αρκετά ελπιδοφόρο σε μια περίοδο κρίσης της παγκοσμιοποίησης , συνεχούς αύξησης της τιμής του πετρελαίου και πολλαπλών αδιεξόδων στην αγροτική μονοκαλλιέργεια. Στην Ελλάδα κάνουμε μια προσπάθεια αυτή την περίοδο να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και να διαμορφώσουμε στην πράξη ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο κυρίως για την ελληνική ύπαιθρο . Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με την Οργάνωση σας και η διάχυση της εμπειρίας σας θα ήταν καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια μας αυτή .
Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω και να πω ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να χάσουν το θάρρος τους και την πίστη τους σ ένα κόσμο που ο άνθρωπος και η φύση θα ξαναγίνουν το επίκεντρο της Ιστορίας και όχι η οικονομία και το εμπόρευμα όπως συμβαίνει στις δυτικές κοινωνίες σήμερα
Σας ευχαριστώ. Καλή επιστροφή
Συνέντευξη του Νίκου Ντάσιου με τον Jean –Louis Jutan : Μέλος του MNCP Γαλλίας στην περιοχή της Νότια Νορμανδίας – Υπεύθυνος του προγράμματος SEVE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου