Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Θέλουν να διώξουν του Έλληνες από την Θράκη;

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της δεκαετίας του 90, όταν ιδρύονταν συνεχώς νέα τμήματα στα Παν/μια και στα ΤΕΙ της χώρας , ήταν μεταξύ άλλων η συμβολή τους στην περιφερειακή ανάπτυξη. Παρά τις ενστάσεις σ αυτή την επιχειρηματολογία,  είναι προφανής  η συμβολή των περιφερειακών παν/μιων στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στην συγκράτηση του πληθυσμού, ελλείψει μιας συνολικής στρατηγικής περιφερειακής ανασυγκρότησης.


Σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει ολομέτωπη αμφισβήτηση των ανατολικών και βορείων συνόρων της, δημογραφική συρρίκνωση και συνεχή έξοδο νεανικού πληθυσμού – 2 χιλ νέοι έφυγαν από την Ροδόπη μόνο το 2ο εξάμηνο του 2017!-, είναι τουλάχιστον ύποπτες οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας που οδηγούν  στην αποδυνάμωση που πλέον σημαντικού περιφερειακού Παν/μιου: του Δημοκρίτειου.  Το πλαίσιο των μετεγγραφών φοιτητών με αδέρφια που σπουδάζουν,  σύμφωνα με τον  νέο Νόμο για την Ίδρυση του Παν/μιου Δυτικής Αττικής, αναφέρεται σε εισοδηματικά κριτήρια έως  50 χιλ€ για τετραμελή οικογένεια. Δεδομένων των εισοδηματικών δεδομένων της Ελλάδας της κρίσης προβλέπεται ένα κύμα μετεγγραφών σε ομοειδής σχολές του Παν/μιου Δυτικής Αθήνας όπως των Μηχανικών, των Επιστημών Υγείας, των Τροφίμων κ.α,   οδηγώντας σε περιορισμό  και εν τέλει σε  κλείσιμο των αντιστοίχων τμημάτων του Δημοκρίτειου. Επιπρόσθετο ανταγωνισμό θα δεχτεί το  τμήμα της Νομικής  από την  ίδρυση 4ης Νομικής σχολής στην Πάτρα, σε συνθήκες κορεσμού του επαγγελματικού κλάδου.
Το Υπουργείο ακολουθεί μεθοδικά την αποδυνάμωση του Δημοκρίτειου όταν από το 2016 απέρριψε την πρόταση επιστημονικής ομάδας του για υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης της Ελληνομάθειας των Μουσουλμανοπαίδων της Θράκης, κατακυρώνοντας το στο Παν/μιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ) και στο ΑΠΘ, με την  ομάδα των αρεστών καθηγητών: Δραγώνα-Φραγκουδάκη-Αποστολίδου . Σήμερα 2 χρόνια μετά και ενώ το πρόγραμμα δεν έχει να παρουσιάσει καμία εξέλιξη επιμένει στην παράταση  του και σε ενδεχόμενη αύξηση του προϋπολογισμού του πέραν των 2 εκατ. €,  με επιχείρημα την θετική αξιολόγηση της  μεθοδολογίας  του. Μεθοδολογία η οποία ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις των εγκαθέτων του Προξενείου περί πλήρους διαχωρισμού της εκπαίδευσης των Μουσουλμανοπαίδων από τα Ελληνικά  σχολεία της Θράκης.
Ενδεικτικό  της αντιπαράθεσης μεταξύ του Υπ. Παιδείας και του Δημοκρίτειου είναι η απόφαση του Κου Γαβρόγλου να θέσει σε αποχή από τα καθήκοντα του τον Πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη, απόφαση η οποία προσβλήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας,  επαναφέροντας στα καθήκοντα του τον πρύτανη από 1ης Μαρτίου.

Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των πολιτών στην Ορεστιάδα, αποτέλεσμα της καταρρακωμένης αξιοπρέπειας από την σύλληψη των 2 φαντάρων μας,  για πρώτη φορά μετά το 74, θα πρέπει να έχουν δυναμική συνέχεια αφού καθημερινά αποδεικνύεται ότι  το πολιτικό καταστημένο των Αθηνών παίζει ανοιχτά τον ρόλο της «πέμπτης φάλαγγας» για τον εκτουρκισμό της περιοχής της Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νεα ΚΑΠ: η αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η χρονική μετάθεση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του όρου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) περί υποχρεωτικής αγρανάπαυσης, συνιστά τ...