Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΜΟΔ ΑΕ)

Η ΜΟΔ ΑΕ συστάθηκε το 1996, κατόπιν συμφωνίας της ΕΕ με την ελληνική κυβέρνηση. Υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης , διοικείται απο Δ.Σ ενώ  το προσωπικό της έχει ως αντικείμενο την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, την έκδοση προσκλήσεων για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης προς τους  δικαιούχους, την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβάλλονται, τη σύνταξη και καταχώρηση στο Πληροφορικό Σύστημα των τεχνικών δελτίων πράξεων, την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς και την διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων.  

Η πλειοψηφία των εργαζομένων της ΜΟΔ, είναι αποσπασμένο στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Υπουργείων και των 13 Περιφερειών της χώρας - μαζί με αποσπασμένους Δημοσίους Υπαλλήλους- , με ευθύνη  την πορεία υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων της εκάστου χρηματοδοτικής περιόδου ( Β’ και Γ’ ΚΠΣ , ΕΣΠΑ, Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης κ’ Αλιείας  κοκ).Επιπρόσθετα στην Κεντρική Υπηρεσία της ΜΟΔ λειτουργούν Ομάδες Υποστήριξης Φορέων Υλοποίησης  καθώς και διοικητικό προσωπικό για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και την διαχείριση του προσωπικού (μισθοδοσία, επιμόρφωση κλπ) .Συνολικά στις Ειδικές Υπηρεσίες και στην Κεντρική Υπηρεσία εργάζονται 1630 στελέχη εκ των οποίων οι 1.150 είναι υπάλληλοι της ΜΟΔ που επιλέχθηκαν μετά από ειδικές διαγωνιστικές διαδικασίες (γραπτών εξετάσεων και προφορικής συνέντευξης) με βασικό προαπαιτούμενο την προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα σε αντικείμενα συναφή με την διαχείριση κοινοτικών πόρων.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΜΟΔ ιδρύθηκε το 2002 με στόχο τη συλλογική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσω της προώθησης και επίλυσης θεσμικών, εργασιακών και άλλων προβλημάτων τους και αποτελεί πρωτοβάθμιο επιχειρησιακό σωματείο.
Στις πρόσφατες εκλογές του Απριλίου για την ανάδειξη νέων μελλών του Διοικητικού Συμβούλιου και  εκπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο, σημειώθηκε μια ανατροπή –για πρώτη φορά στη δεκαετή πορεία του συλλόγου-. Μια ανεξάρτητη παράταξη διαφοροποιούμενη από τις δυνάμεις εκείνες που εμφανιζόταν ως εκφραστές υπαρκτών κομματικών σχημάτων,  κατάφερε να τύχει της υποστήριξης  μεγάλου τμήματος των ψηφοφόρων-συναδέλφων. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία -σχήμα που ο βασικός του πυρήνας αποτελείται από φίλους της ομάδας του περιοδικού ΑΡΔΗΝ και της εφ. ΡΗΞΗ (εμού , του Κ. Μοράρου και του Β. Στοιλόπουλου), σε συνεργασία με συναδέλφους από τις ΕΥΔ  των Περιφερειών, κατέλαβε 2 έδρες στο 9μελές ΔΣ -επιτυγχάνοντας να καταστεί ρυθμιστής των αποφάσεων του  Δ.Σ-και 1 εκπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο. Η Παράταξη μας έλαβε 126 ψήφους σε σύνολο 609 ψηφισάντων για το ΔΣ (20%) και 97 ψήφους σε σύνολο 542 ψηφισάντων για το Εργατικό Κέντρο (18%), καταλαμβάνοντας την 3η θέση έναντι της Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας -υπό την ευρύτερη επιρροή  των απόψεων  του ΣΥΡΙΖΑ- και της ΜΟΔ για το Μέλλον στην οποία συμμετείχαν στελέχη κοντά στις Κυβερνητικές δυνάμεις ( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ ΑΡ.) που έλαβαν  για το Δ.Σ 210 και 203 ψήφους αντίστοιχα.
 Η συγκυρία που καλούμαστε να λειτουργήσουμε είναι καταλυτική και οι προκλήσεις πολύ μεγάλες. Στο αμέσως επόμενο διάστημα το βασικό στοίχημα θα είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος διαχείρισης των πόρων για το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και την απαρχή της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο προωθείται το σενάριο κλεισίματος της ΜΟΔ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2000 απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι τον Ιούνιο, η σε άλλη περίπτωση η υπαγωγή της σε ιδιωτικό φορέα -πιθανόν Τράπεζα- η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων για την επόμενη προγραμματική περίοδο με πρώτο και κύριο μέλημα την μείωση του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους μέσω ατομικών συμβάσεων. Το μισθολογικό αποτελεί ήδη μια οδυνηρή πραγματικότητα αφού οι έως τώρα περικοπές –από την αρχή της κρίσης – υπολογίζονται μεσοσταθμικά στο 38% των αποδοχών του 2009  . Με την επικείμενη υπαγωγή  στο Ενιαίο Μισθολόγιο οι περικοπές αυτές θα φτάσουν το 60%, ανατρέποντας εντελώς τον οικογενειακό προγραμματισμό πολλών συναδέλφων .
Τα δημοσιεύματα αυτά κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική που δεν αφορά μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις δομών και οργανισμών υπο δημόσιο έλεγχο –κάτι που άλλωστε αποκαλύπτει ευθαρσώς ο πρόεδρος του ΣΕΒ Κος Δασκαλόπουλος ενώπιων του Κου Τσίπρα σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου-. Αντανακλούν επιπρόσθετα την στρατηγική διείσδυσης των Γερμανών στον Τραπεζικό και Βιομηχανικό τομέα της χώρας μέσα από την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και την δημιουργία επενδυτικού φορέα που θα δίνε δάνεια για Γερμανικές και Γαλλικές Επενδύσεις στη χώρα, σύμφωνα με τα όσα  έχουν αποκαλύψει σε πρόσφατο συνέδριο, ο Κρίστιαν Φουνκε –αντιπρόεδρος της δημόσιας επενδυτικής Τράπεζας της Γερμανίας KfW – και ο Αριστομένης Συγγρός Πρόεδρος του «Invest in Greece”. Για την ιστορία της προσέγγισης η KfW είναι η Τράπεζα ανασυγκρότησης της Γερμανίας κατά την δεκαετία του 50 η οποία σήμερα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε τρίτες χώρες όπως πχ αυτό της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαίδα, προκειμένου ν αγοραστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός από την Γερμανία.
Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψει το μεγάλο κενό της ανούσιας αντιπαράθεσης των παρατάξεων και της αδράνειας της Πολιτείας, αναζητώντας συμμάχους τόσο στους θεσμικούς φορείς όσο κυρίως στην κοινωνία. Αυτό θα σήμαινε την διαμόρφωση μιας άλλης  πρότασης για την στοχευμένη διάθεση των πόρων στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας , στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην κοινωνική συνοχή και στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας δίνοντας έμφαση στην περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό  απαιτείται η  διαφοροποίηση από τις τάσεις αυτονόμησης που εκφράζουν στα τρέχοντα Αναπτυξιακά Συνέδρια οι αιρετές διοικήσεις των  Περιφερειών  γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την εθνικής μας κυριαρχία σε μια περίοδο που επίκειται η όξυνση των εδαφικών διεκδικήσεων από τους γείτονες μας –προεξάρχοντος της Τουρκίας-.  Σε μια άλλη κατεύθυνση, απαιτείται η διαμόρφωση συμμαχιών με κοινές συναντήσεις στο πλαίσιο αναπτυξιακών συνεδρίων με συναδέλφους από τις χώρες του Μεσογειακού Νότου και την Κύπρο.
Η Παράταξη μας θα πρέπει να επιμείνει στο Δημόσιο χαρακτήρα του ελέγχου και της διαχείρισης των πόρων με έμφαση στην διαφάνεια και στην κοινωνική λογοδοσία, αναδεικνύοντας τους βασικούς παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη στην προστιθέμενη αξία των έργων δλδ στην διαχρονική διαπλοκή της Πολιτικής εξουσίας και των ημετέρων  Κρατικών λειτουργών και Ιδιωτικών εταιριών που κατασπαταλούν τους πόρους σε μισθούς, μελέτες , δημοσιότητες και «εμπειρογνωμοσύνες» Τεχνικών συμβούλων . Αποτελεί υποχρέωση μας να καταδείξουμε με στοιχεία την διασπάθιση πόρων και την ανορθόλογη κατανομή τους σε ανώφελα έργα χωρίς την ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού και με μόνο κριτήριο την πρόσθετη μισθοδοσία εκλεκτών του πολιτικού συστήματος , την ίδια στιγμή που ο Ελληνικός λαός χειμάζεται από την Ύφεση , την Ανεργία και την Φτώχεια. Αυτή θα πρέπει να είναι η απάντηση στην Κα Διαμαντοπούλου όπου μέσω του Think Tank «Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση για την Ελλάδα και την Ευρώπη» παρομοιάζει τo EΣΠΑ ως «….φεράρι που κινείται σε χωματόδρομο» με προφανή συσχέτιση του χωματόδρομου με την δαιδαλώδη γραφειοκρατία και των πολυκερματισμό των δομών διαχείρισης και με σταθερή επωδό την απόλυση των εργαζομένων και το κλείσιμο των δομών.
Παράλληλα με τη πορεία εξωστρέφειας -προς τον λαό- απαιτείται το βάθεμα των σχέσεων αλληλεγγύης, αλληλο-υποστήριξης και αυτό-μόρφωσης μέσα στις υπηρεσίες μας, η ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων με γνώμονα το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον  αντιπαρερχόμενοι στο τρέχοντα ρόλο  του απλού λογιστή αλλά και στον κοινωνικό αυτοματισμό που επιχειρεί το σύστημα των υποτακτικών της Κας Μέρκελ και του Κου Σόιμπλε.

Η ποιοτική αλλαγή στις σχέσεις μας και η διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών και προτάσεων, θα μας έδινε την δυνατότητα ακόμα και Νομικής διερεύνησης της δυνατότητας, το σωματείο μας να καταστεί συλλογικός διαχειριστής των πόρων της Νέας Προγραμματικής περιόδου –στο πλαίσιο ενός πολυμετοχικού σχήματος σε συνεργασία με Κοινωνικούς Εταίρους και Συνεταιριστικές Τράπεζες -, εφόσον δρομολογηθεί σχετικός διαγωνισμός για την πώληση της Εταιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βόρεια Συρία, Τουρκικός Εθνικός όρκος…

Η αποδυνάμωση της Χεζμπολά, μετά τις Ισραηλινές επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο καθώς και του Ρωσικού παράγοντα λόγω του μετώπου της Ουκρανίας, ε...